YENİDEN

BAĞIMLILIK

YAYINLAR

ÖZEL SAYFALAR

Diğer Linkler

Ana Sayfa  » BAĞIMLILIK » Bilgi Merkezi » Alkol hakkında her şey » Alkole bağlı karaciğer tahribi PAYLAŞ  

Alkole bağlı karaciğer tahribi

 

Karaciğer vücudumuzdaki en büyük ve en karmaşık organlarımızdan biridir. Vücudumuz için gerekli olan yaşamsal enerjiyi ve besinleri depolar, sağlıklı bir vücut için önemli olan enzimleri ve proteinleri üretir, vücudu hastalıklardan korur, alkol gibi zararlı toksinlerin yıkımını sağlayarak vücuttan atılımını sağlar. Alkolün yıkımı için en önemli organ olduğundan, alkolden çok çabuk zarar görür. Hatta birtakım reçetesiz ilaçlarla birleştiğinde üç bardak içki bile karaciğere zararlıdır.

Alkole bağlı karaciğer tahribi alkol kullanımının ciddi ve ölümcül bir sonucu olarak karşımıza çıkar. Üç farklı durumu vardır. Birkaç gün boyunca fazla alkol tüketmek bile ilk durum olan yağlı karaciğer (steatosis)’e sebep olabilir. Bu, karaciğer tahribinin ilk ve en sık rastlanan aşamasıdır. Karaciğer hücrelerinde yağlanmayla kendini gösterir. Alkol tüketimi durduğunda bu durum da sona erer.

Fakat eğer kişi uzun süre boyunca alkol kullanmaya devam ediyorsa ciddi ve ölümcül bir aşama olan alkole bağlı hepatit yani karaciğer iltihabı ortaya çıkar. Bulantı, iştahsızlık, kusma, ateş, karın ağrısı, sarılık ve bazen kafa karışıklığı belirtileri arasındadır. Eğer iltihap ilerlerse, kişi siroz olabilir ve karaciğer görevlerini yerine getiremez duruma gelir. Araştırmalara göre alkole bağlı hepatit hastalarının yüzde yetmişi ileride siroza yakalanmaktadır.

Bu hastalar alkolü bıraktıkları takdirde ya tamamen iyileşmekte ya da buna rağmen siroza yakalanmaktadırlar. Karaciğer sirozu Amerika’da belli başlı ölüm sebepleri arasındadır. Ölüm oranları gençler arasında düşük olmasına rağmen, yaş ilerledikçe hızla artmaktadır. 45-54 yaş grubu arasında dördüncü ölüm sebebidir.

Kadınlarda siroza yakalanma oranı erkeklere oranla daha fazladır. Bir kadın alkol aldığında erkekle aynı miktarda içmiş olsa bile kanındaki alkol oranı daha yüksek seviyeye ulaşır. Ayrıca, kadın ve erkek vücudunun alkolün yıkımında kullandığı kimyasallar da farklıdır. Kadının midesinde alkolün ilk yıkımı için gerekli olan enzimler daha azdır. Bu demektir ki , kadınların alkolü yıkımı daha uzun sürmekte ve karaciğerleri daha uzun süre boyunca, daha yüksek miktarda alkole maruz kalmaktadır. Ayrıca kadınlık hormonu olan östrojen ve kadın ciğerinin küçüklüğü de bu farkla ilintilidir.

Derleyen: Ezgi Tuna

 

 
 

Tüm Hakları Saklıdır. www.yeniden.org.tr 2018                 Tasarım ve Yazılım Bayram İLYASOĞLU